Instrukcja nawożenia winorośli

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Instrukcja nawożenia winorośli

Badanie gleby

Optymalna dla uprawy winorośli jest gleba żyzna, przewiewna, odkwaszona (o pH 6,7 – 7,1).

Analizy powinny być wykonywane przed założeniem plantacji, a po założeniu  co najmniej raz na 3 lub 4 lata. Próbki pobiera się z 2 warstw: ornej – głębokość 0-20 cm i podornej - od 20 do 40 cm. Próbki należy pobrać zgodnie z instrukcją - https://schr.gov.pl/p,155,instrukcje

W próbkach gleby pobranych przed założeniem plantacji, należy oznaczyć:

  • skład granulometryczny,
  • zawartość próchnicy,
  • odczyn,
  • zawartość przyswajalnego fosforu i potasu (metoda Egnera – Riehma),
  • zawartość przyswajalnego magnezu (metoda Schachtschabela),
  • zawartość siarki,
  • zawartość mikroelementów.

 Wskazówki znajdziesz tu:

  1. Dawki wapna (wg pH w warstwie 0-20 cm)
  2. Dawki N, P, K, Mg
  3. Przykłady
  4. Dawki fosforu, potasu i magnezu
  5. Liczby graniczne
  6. Siarka i mikroelementy
  7. Materiały źródłowe

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza
Data utworzenia:2020-12-13
Data publikacji:2020-12-13
Osoba sporządzająca dokument:Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:8986