Instrukcja nawożenia winorośli
Instrukcja nawożenia winorośli
Badanie gleby
Optymalna dla uprawy winorośli jest gleba żyzna, przewiewna, odkwaszona (o pH 6,7 – 7,1).
Analizy powinny być wykonywane przed założeniem plantacji, a po założeniu co najmniej raz na 3 lub 4 lata. Próbki pobiera się z 2 warstw: ornej – głębokość 0-20 cm i podornej - od 20 do 40 cm. Próbki należy pobrać zgodnie z instrukcją - https://schr.gov.pl/p,155,instrukcje
W próbkach gleby pobranych przed założeniem plantacji, należy oznaczyć:
- skład granulometryczny,
- zawartość próchnicy,
- odczyn,
- zawartość przyswajalnego fosforu i potasu (metoda Egnera – Riehma),
- zawartość przyswajalnego magnezu (metoda Schachtschabela),
- zawartość siarki,
- zawartość mikroelementów.
Wskazówki znajdziesz tu:
- Dawki wapna (wg pH w warstwie 0-20 cm)
- Dawki N, P, K, Mg
- Przykłady
- Dawki fosforu, potasu i magnezu
- Liczby graniczne
- Siarka i mikroelementy
- Materiały źródłowe
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza |
---|---|
Data utworzenia: | 2020-12-13 |
Data publikacji: | 2020-12-13 |
Osoba sporządzająca dokument: | Krajowa Stacja Chemiczno-Rolnicza |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 8986 |